niedziela, 30 września 2012

Kulinarnie: butter chicken curry

Kolejny wpis kulinarny i kolejne curry. Trochę jestem monotematyczna, ale uwielbiam kuchnię indyjską - te aromaty, kolory, przyprawy. Poza tym jest to kolejne niezwykle łatwe do przygotowania danie - wrzucamy wszystkie składniki do garnka i gotujemy dłuższą chwilę :) I ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu w trakcie gotowania!




Porcja dla 4 osób

Składniki:
  • 500g kurczaka (u mnie piersi, można użyć pozbawionych kości udek, pałek - co tam lubicie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 czerwone chilli pozbawione pestek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ziarna kardamonu
  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka puree pomidorowego (może być przecier pomidorowy)
  • 200ml rosołu z kury (u mnie z kostki)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek świeżej kolendry
  • biały ryż

Przygotowanie:
  • Kroimy kurczaka w dość duże kawałki, pozbawiając je zbędnego tłuszczu i wrzucamy je do garnka.
  • Cebulę kroimi w kostkę, drobno siekamy czosnek, imbir i papryczkę chilli i dorzucamy wszystko do kurczaka razem z masłem.
  • Ziarna kardamonu miażdżymy i niedbale kroimi pomidory na kawałki. Wszystko dorzucamy do garnka.
  • Dodajemy przyprawy, puree pomidorowe oraz rosół. Mieszamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 3 godziny.
  • Przed podaniem dodajemy śmietanę, posiekaną kolendrę i podajemy z białym ryżem.

Smacznego!

Co myślicie o przepisie? Dacie mu szansę? :)

22 komentarze:

  1. Mmm..wygląda super! Lubię kuchnie indyjską,myślę,że spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie, a ja dzisiaj czipsuję i dojadam pizzę z wczoraj ... Muszę się w końcu zmobilizować ... Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie , ale zapewne widząc mięso bym już nie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. następny post będzie o lasagne, może bardziej Ci podejdzie ;)

      Usuń
  5. Wydaje się łatwy do przyrządzenia, ale trzeba gotować aż 3 godziny? Przeraża mnie to :) A jakie warzywa byś do tego poleciła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie aż 3 godziny nie są potrzebne, ja gotowałam tyle bo chciałam, żeby pomidory całkowicie się rozpadły i sos zgęstniał i "nabrał mocy", ale tutaj czas gotowania możesz spokojnie skrócić
      co do warzyw - zaproponowałabym surowe różyczki brokuła i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe :)

      Usuń
    2. No to chyba spróbuję :) Skrócę jednak czas gotowania i zostawię po prostu na kuchence gorący garnek by sos się przegryzł:)

      Usuń
    3. koniecznie daj znać jak wyszło! :)

      Usuń
  6. na pewno spróbuję tego przepisu, może w następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj genialnie wygląda, jak zawsze u Ciebie:D podoba mi się a laska cynamonu, jeszcze nie dodawałam do mięsa, chyba sobie ugotuję w tym tygodniu, zwłaszcza, że proste:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Otagowałam Cię na www.prawieidealnie.blogspot.com
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kurczak, curry, chilii - masz mnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...