sobota, 13 października 2012

Kulinarnie: ziołowe gnocchi

Kolejny obiadowy przepis, tym razem kuchnia włoska i domowej roboty, pachnące ziołami gnocchi :) Przygotowanie to nic trudnego, jednak tym razem musimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu niż moje standardowe 15 minut ;)




Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 350g ziemniaków
  • 120g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • parmezan
  • zioła: pietruszka, bazylia - co tylko lubicie (u mnie suszone zioła, ze względu na padający deszcz i brak chęci wyściubienia nosa za drzwi ;)
  • pomidory z puszki lub puree pomidorowe

Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i rozgniatamy, następnie mieszamy z mąką i jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Skłądniki zagniatami aż utworzą miękką i plastyczną masę. Jeśli klei nam się do palców, dosypujemy odrobinę mąki.
  • Z powstałego ciasta na posypanym mąką blacie formujemy walec (o grubości hmmm... parówki ;) i tniemy go na ok. 3-4cm kawałki. Każdy z kawałków lekko nasiskamy widelcem, aby go spłaszczyć i nadać mu charakterystyczny wzorek na powierzchni.
  • Gotowe gnocchi wrzucamy na gotującą się wodę i dajemy im ok. 2 minuty, po czym odedzamy i albo od razu nakładamy na talerze, albo podsmażamy szybko na maśle dla nadania im koloru i chrupiącej skórki.
  • Sos pomidorowy podgrzewamy i przyprawiamy wg własnych preferencji (zioła, sól, pieprz, odrobina cukru).
  • Nakładamy gnocchi, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wszystko startym parmezanem.

Smacznego! Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu i wypróbujecie domowej roboty gnocchi :)

32 komentarze:

  1. O mamo jakie pyszności :)! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszności, pyszności :) również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ale proste te "kluseczki" - na bank spróbuję! Widzę je też z sosem grzybowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to już nic nie mówię, tylko podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee tam, dzisiaj była u mnie na obiad mrożonka. Na szczęście rozmrożona ;)

      Usuń
  4. ooo...tez pomyslalam o sosie pieczarkowym...moze byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo grzybowym, zwłaszcza, że teraz sezon :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, zjadłabym :) szkoda, że u mnie nie można dostać parmezana, uwielbiam ten ser

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze chciałam wypróbować gniocchi, już chyba od czasów zbuntowanego anioła-pamiętacie ten serial?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że pamiętam :) Oglądałam każdy odcinek :)

      Usuń
    2. oj, uwielbiałam i oglądałam anioła nałogowo :D

      Usuń
    3. :D ja też:) to był serial jednak:D

      Usuń
  8. jak zwykle wszystko wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio oprócz smaku ważne jest dla mnie też jak wygląda :)

      Usuń
  9. wygląda przepysznie! muszę wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Nigdy takich nie robiłam, ale wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jadłam z tysiąc razy we Włoszech, ale leniwcowi samemu się zrobić nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo smak gnocchi jedzonego we Włoszech jest nie do podrobienia! ;)

      Usuń
  12. Super:) Dodałam sobie do zakładek przepis i z pewnością wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ach, zjadła bym sobie takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to do sklepu po zakupy i będzie na obiad ;)

      Usuń
  14. Lubię takie, dzisiaj już obiad gotowy, ale może jutro przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...