Kolejny obiadowy przepis, tym razem kuchnia włoska i domowej roboty, pachnące ziołami gnocchi :) Przygotowanie to nic trudnego, jednak tym razem musimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu niż moje standardowe 15 minut ;)
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 350g ziemniaków
- 120g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- parmezan
- zioła: pietruszka, bazylia - co tylko lubicie (u mnie suszone zioła, ze względu na padający deszcz i brak chęci wyściubienia nosa za drzwi ;)
- pomidory z puszki lub puree pomidorowe
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i rozgniatamy, następnie mieszamy z mąką i jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Skłądniki zagniatami aż utworzą miękką i plastyczną masę. Jeśli klei nam się do palców, dosypujemy odrobinę mąki.
- Z powstałego ciasta na posypanym mąką blacie formujemy walec (o grubości hmmm... parówki ;) i tniemy go na ok. 3-4cm kawałki. Każdy z kawałków lekko nasiskamy widelcem, aby go spłaszczyć i nadać mu charakterystyczny wzorek na powierzchni.
- Gotowe gnocchi wrzucamy na gotującą się wodę i dajemy im ok. 2 minuty, po czym odedzamy i albo od razu nakładamy na talerze, albo podsmażamy szybko na maśle dla nadania im koloru i chrupiącej skórki.
- Sos pomidorowy podgrzewamy i przyprawiamy wg własnych preferencji (zioła, sól, pieprz, odrobina cukru).
- Nakładamy gnocchi, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy wszystko startym parmezanem.
Smacznego! Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu i wypróbujecie domowej roboty gnocchi :)
O mamo jakie pyszności :)! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności, pyszności :) również pozdrawiam!
UsuńAle proste te "kluseczki" - na bank spróbuję! Widzę je też z sosem grzybowym :)
OdpowiedzUsuńmmm, z grzybami będzie genialne! :)
UsuńJa to już nic nie mówię, tylko podziwiam :)
OdpowiedzUsuńEee tam, dzisiaj była u mnie na obiad mrożonka. Na szczęście rozmrożona ;)
Usuńooo...tez pomyslalam o sosie pieczarkowym...moze byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńalbo grzybowym, zwłaszcza, że teraz sezon :)
UsuńCiekawe. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńWygląda pysznie, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakowało :)
Usuńmniam, zjadłabym :) szkoda, że u mnie nie można dostać parmezana, uwielbiam ten ser
OdpowiedzUsuńbez parmezanu też będzie pyszne ;)
Usuńzawsze chciałam wypróbować gniocchi, już chyba od czasów zbuntowanego anioła-pamiętacie ten serial?:D
OdpowiedzUsuńPewnie, że pamiętam :) Oglądałam każdy odcinek :)
Usuńoj, uwielbiałam i oglądałam anioła nałogowo :D
Usuń:D ja też:) to był serial jednak:D
Usuńjak zwykle wszystko wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńostatnio oprócz smaku ważne jest dla mnie też jak wygląda :)
Usuńwygląda przepysznie! muszę wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nigdy takich nie robiłam, ale wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńja też robiłam po raz pierwszy ;)
Usuńjadłam z tysiąc razy we Włoszech, ale leniwcowi samemu się zrobić nie chce ;)
OdpowiedzUsuńbo smak gnocchi jedzonego we Włoszech jest nie do podrobienia! ;)
UsuńSuper:) Dodałam sobie do zakładek przepis i z pewnością wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę! :)
Usuńach, zjadła bym sobie takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńto do sklepu po zakupy i będzie na obiad ;)
UsuńJakaaaaa pychotka. :D
OdpowiedzUsuńLubię takie, dzisiaj już obiad gotowy, ale może jutro przygotuję:)
OdpowiedzUsuń