sobota, 20 października 2012

Kulinarnie: soba z pieczoną papryką i krewetkami

Dziś mam dla Was kolejny przepis, o którym zapomniałam na jakiś czas i dziś postanowiłam go odgrzebać i przygotować na obiad. Zapomniałam jak bardzo lubię to danie! Przepis zaczerpnęłam z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych - White Plate.




Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • ok. 200g obranych krewetek
  • 1 papryka, zgrilowana w piekarniku i obrana ze skórki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • świeża kolendra
  • makaron soba

Przygotowanie:
  • Rozgrzewamy piekarnik na opcji grill, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimi ją na 3-4 mniejsze kawałki. Paprykę wkładamy do piekarnika skórką do góry i czekamy aż skórka stanie się miejscami czarna, a papryka zmięknie. Wyjmujemy paprykę z piekarnika, wsadzamy na ok. minutę do woreczka, po czym zdejmujemy z niej skórkę - powinna schodzić bez problemu. Paprykę kroimi na mniejsze kawałki.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • W woku lub na zwykłej patelni rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy zmiażdżony czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Wszystko smażymy przez ok. 2-3 minuty. 
  • Dorzucamy paprykę i pozbawione ogonków krewetki. Smażymy przez max. 2 minuty.
  • Dodajemy odcedzony i przelany wodą makaron, sos ostrygowy i olej sezamowy oraz ziarna sezamu i posiekaną kolendrę. Wszystko razem mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego!


Jeśli nie przepadacie za krewetkami, możecie je zastąpić kurczakiem lub wieprzowiną. Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu i będziecie skłonne go wypróbować :)

27 komentarzy:

  1. Robiłam to danie:-) jest pyszne:-) a blog WP jak dla mnie to fenomen,widziałaś,że Liska wydała książkę?:-) planuję ją kupić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. oj ja też, a że już dawno ich nie jadłam, dziś byłam na nie szczególnie wygłodniała ;)

      Usuń
  3. Wygląda super, tylko ja nie przepadam za krewetkami. Mam za grube podniebienie do takich delikatesów - to słowa mojego męża...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, dobre określenie :D a krewetki tak jak napisałam można zastąpić lubianym składnikiem :)

      Usuń
  4. Sabinko wygląda naprawdę smakowicie...muszę też zerknąć na ten blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. tu takie rarytasy a ja dzisija krokiety robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniam, uwielbiam krokiety, a tak dawno już nie jadłam!

      Usuń
  6. O rany, już wiem, że to będzie pyszne! Muszę tylko czymś zastąpić paprykę, bo mój Jasiek nie przepada. Chociaż jej smak może być tutaj kluczowy - może coś polecisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że akurat w tym daniu papryki jeszcze niczym nie zastępowałam, bo ta pieczona ma taki charakterystyczny smak, który uwielbiam, ale sobę ogólnie bardzo lubię z fasolką szparagową, a dobre może być również z brokułem! daj znać jak zrobisz :)

      Usuń
    2. Może ta fasolka? A też niech się facet raz zmusi, może mu zasmakuje :)

      Usuń
    3. zrób sobie tylko te kreski "perwersyjnej pani domu", do tego wino, i nawet nie zauważy, że zjadł paprykę ;)

      Usuń
    4. Aż parsknęłam śmiechem - najpewniej tak właśnie zrobię i oszukam "dziada" :D

      Usuń
  7. Wygląda pysznie ! Uwielbiam krewetki - najbardziej te w panierce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o a masz jakiś specjalny przepis na panierowane? tak ich jeszcze nie przyrządzałam

      Usuń
  8. Jak można nie przepadać za krewetkami? Krewetki są pyszne ;) Te Twoje wyglądają arcysmakowicie, połączenie z czosnkiem i sezamem jest niezasąpione:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zachwycasz tymi świetnymi przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Kochana, niestety nie moje :) wszystko to ciekawostki znalezione w sieci, które sprawdziłam i bardzo lubię!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...