niedziela, 24 marca 2013

Kulinarnie: słodko, słono i lekko pikantnie

Dziś przepis na jedno z moich ulubionych dań z orientalną nutką. Czas przygotowania to 15 minut, czyli idealnie. Zdrowo, bo z warzywami. No i samo jedzenie pałeczkami wymusza idealne, niezbyt szybkie tempo jedzenia ;)




Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • pół małego chilli
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 2 porcje makaronu soba (można też użyć makaronu ryżowego)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • pół łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • odrobina oleju sezamowego
  • sezam

Przygotowanie:
  • Cebulę kroimy w ósemki i wrzucamy do rozgrzanego woka (lub na zwykłą patelnię) na odrobinę neutralnego w smaku oleju (np. ryżowy, słonecznikowy). Smażymy aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy pokrojone w cieniutkie paseczki chilli oraz zamrożoną fasolkę (można oczywiście użyć również świeżą). Smażymy nadal mieszając, po czym po 5 minutach dodajemy pokrojonego w cieniutkie plasterki kurczaka. Dodajemy sosy i ocet i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka razem z łyżeczką cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy odrobiną oleju sezamowego i posypujemy sezamem (u mnie w sporej ilości). I tyle - smacznego! 

Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jedno z moich ulubionych i często pojawiających się na moim stole. 

12 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie! Żeby tylko mój Luby jadł jakieś warzywa poza ziemniakami... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudnie apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada baaardzo apetycznie i na pewno jest mega pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, właśnie bym teraz coś takiego zjadła.....

    OdpowiedzUsuń
  5. I przez Ciebie zrobiłam się głodna! Niedobra TY!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda niesamowicie apetycznie :D Pomyśleć że wczoraj kupiłam gotową chińszczyznę, która była paskudna, zamiast zajrzeć do Ciebie i zrobić lepsze danie w 15 minut. Nic straconego, na pewno wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z makaronem ryżowym mogłabym zrobić :) Wygląda apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. mm a ja kocham makarony w takim wydaniu to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze jak oglądam twoje fotki potraw to dostaje ślinotoku
    nie obraziłabym się gdyby mi ktoś taki obiad zaserwował :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...