niedziela, 16 września 2012

Kulinarnie: Curry rybne z dynią

Kolejny post o tematyce kulinarnej z pomysłem ponownie zaczerpniętym od chłopaków z Sorted. Danie idealne na teraz, ponieważ powoli rozpoczyna się sezon dyniowy. Oprócz tego uwielbiam kuchnię orientalną i rybę, więc połączenie jest dla mnie idealne :)




Porcja dla 4 osób

Składniki:
  • 4 czerwone cebule
  • oliwa
  • 2 łyżki pasty rendang (akurat nie miałam i użyłam Extra Hot Curry Paste firmy Patak's - Wy możecie użyć taką, jaką lubicie lub akurat macie; dodałam również 1/4 łyżeczki pasty tamaryndowej, ponieważ w paście rendang jest ten składnik, ale spokojnie można zrobić bez)
  • laska cynamonu
  • puszka mleka kokosowego (dałam dwie, ponieważ lubię dużą ilość sosu)
  • 1 limonka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 500g filetu z dorsza norweskiego (można dodać swoją ulubioną rybę, ważne żeby była mięsista i w sporych kawałkach i nie rozpadła się w garnku na kawałeczki)
  • 600-800g dyni (w oryginale dynia piżmowa, jednak na nią pora przyjdzie za ok. 2 tygodnie)
  • garść wiórków kokosowych
  • świeża kolendra
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym przysmażamy w głębokim garnku na odrobinie oleju przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pastę i laskę cynamony i mieszamy przez kolejną minutę.
  • Wlewamy do garnka mleko kokosowe i ścieramy na tarce skórkę z limonki, po czym gotujemy całość w garnku przykrytym przykrywką przez ok. 5 minut.
  • W tym czasie kroimy rybę w duże kawałki, umieszczamy w misce i wyciskamy na nią sok z uprzednio otartej ze skóry limonki i posypujemy brązowym cukrem. 
  • Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z wiórkami kokosowymi, po czym gotujemy przez kolejne 20 minut, aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadała.
  • Dodajemy rybę i gotujemy delikatnie na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut tak, aby się nie rozpadła. 
  • Na talerzy posypujemy curry kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego! Danie jest pyszne i niezwykle aromatyczne. Dajcie znać czy lubicie takie smaki i czy będziecie skłonne wypróbować przepis :)

20 komentarzy:

  1. Fajnie, że umieściłas przepis z dynią :)
    Ludzie często spychają dynię do gorszej kategorii, a przecież jest pysznym warzywem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że to jedna z moich pierwszych przygód z dynią, ale myślę, że się polubimy :)

      Usuń
  2. jejku wygląda absolutnie fantastycznie, wszystkie składniki lubię, myślę, że wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na Twoje wrażenia :)

      Usuń
  3. Nie znam żadnych z tych past, które są niezbędne w przepisie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć czerwonej pasty curry - ta jest łatwo dostępna w supermarketach :)

      Usuń
  4. This looks delish! :) Your blog is awesome-just became a member/follower of your blog. I hope you'll follow me back and we can keep in touch. Happy Blogging!!! 



    Elle xoxo

    www.thehighfeather.com 

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thank you Elle!
      It looks and tastes delish ;)

      Usuń
  5. Jak widzę takie dania to zaczynam mieć kompleksy ;),a propos dyń, wczoraj jadąc samochodem mijałam pole dyniowe, wrażenie było niesamowite, żałowałam że nie mam ze sobą aparatu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w wykonaniu jest niezwykle proste :)
      piękne byłyby zdjęcia na polu dyniowym! też tak miewam, że jest co fotografować, a aparatu brak :/

      Usuń
  6. such a wonderful blog honey =)
    xoxo

    http://www.1sillaparamibolsoblog.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. muszę na nią spojrzeć przy najbliższej okazji :)

      Usuń
  8. wygląda przepysznie, aż głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...