Kolejny wpis kulinarny i kolejne curry. Trochę jestem monotematyczna, ale uwielbiam kuchnię indyjską - te aromaty, kolory, przyprawy. Poza tym jest to kolejne niezwykle łatwe do przygotowania danie - wrzucamy wszystkie składniki do garnka i gotujemy dłuższą chwilę :) I ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu w trakcie gotowania!
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 500g kurczaka (u mnie piersi, można użyć pozbawionych kości udek, pałek - co tam lubicie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 czerwone chilli pozbawione pestek
- 2 łyżki masła
- 3 ziarna kardamonu
- 4 pomidory
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka puree pomidorowego (może być przecier pomidorowy)
- 200ml rosołu z kury (u mnie z kostki)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- pęczek świeżej kolendry
- biały ryż
Przygotowanie:
- Kroimy kurczaka w dość duże kawałki, pozbawiając je zbędnego tłuszczu i wrzucamy je do garnka.
- Cebulę kroimi w kostkę, drobno siekamy czosnek, imbir i papryczkę chilli i dorzucamy wszystko do kurczaka razem z masłem.
- Ziarna kardamonu miażdżymy i niedbale kroimi pomidory na kawałki. Wszystko dorzucamy do garnka.
- Dodajemy przyprawy, puree pomidorowe oraz rosół. Mieszamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok. 3 godziny.
- Przed podaniem dodajemy śmietanę, posiekaną kolendrę i podajemy z białym ryżem.
Smacznego!
Co myślicie o przepisie? Dacie mu szansę? :)
Mmm..wygląda super! Lubię kuchnie indyjską,myślę,że spróbuję
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło :)
UsuńO nie, a ja dzisiaj czipsuję i dojadam pizzę z wczoraj ... Muszę się w końcu zmobilizować ... Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńnie masz pojęcia, co bym teraz dała za chipsy ;)
UsuńWygląda pysznie , ale zapewne widząc mięso bym już nie zjadła :D
OdpowiedzUsuńno niestety ciężko byłoby zrobić butter chicken bez chickena ;)
Usuńhe he;D
UsuńNie lubię curry :(
OdpowiedzUsuńnastępny post będzie o lasagne, może bardziej Ci podejdzie ;)
UsuńWydaje się łatwy do przyrządzenia, ale trzeba gotować aż 3 godziny? Przeraża mnie to :) A jakie warzywa byś do tego poleciła?
OdpowiedzUsuńfaktycznie aż 3 godziny nie są potrzebne, ja gotowałam tyle bo chciałam, żeby pomidory całkowicie się rozpadły i sos zgęstniał i "nabrał mocy", ale tutaj czas gotowania możesz spokojnie skrócić
Usuńco do warzyw - zaproponowałabym surowe różyczki brokuła i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe :)
No to chyba spróbuję :) Skrócę jednak czas gotowania i zostawię po prostu na kuchence gorący garnek by sos się przegryzł:)
Usuńkoniecznie daj znać jak wyszło! :)
Usuńna pewno spróbuję tego przepisu, może w następny weekend :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuńoj genialnie wygląda, jak zawsze u Ciebie:D podoba mi się a laska cynamonu, jeszcze nie dodawałam do mięsa, chyba sobie ugotuję w tym tygodniu, zwłaszcza, że proste:)
OdpowiedzUsuńbardzo proste! daj znać jak Ci smakowało :)
UsuńOtagowałam Cię na www.prawieidealnie.blogspot.com
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)
dzięki! postaram się w wolnej chwili odpowiedzieć :)
Usuńkurczak, curry, chilii - masz mnie
OdpowiedzUsuńteż bym się złapała na takie połączenie :)
Usuńmuszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuń