poniedziałek, 24 września 2012

Kulinarnie: Chicken Pad Thai

Tym razem kuchnia tajska i danie, którego ogromnym zwolennikiem jest mój partner. Przepis niezwykle szybki i prosty do przygotowania - oprócz minimum godziny, która potrzebna jest nam do zamarynowania kurczaka, przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut. I to lubię :)




Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 1 czerwone chilli
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych (ja użyłam oleju z pestek dyni, bo akurat taki miałam w domu)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • garść kiełków fasoli mung (chyba, że macie i/lub lubicie inne)
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 porcje makaronu (u mnie pszeniczny udon, w oryginale makaron ryżowy)
  • 2-3 łodygi zielonej cebulki
  • świeża, posiekana kolendra
  • garść orzeszków ziemnych, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 1 limonka

Przygotowanie:
  • Kroimy chilli oraz kurczaka w cienkie paski i marynujemy w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym przez co najmniej godzinę.
  • Smażymy kurczaka razem z marynatą na gorącej patelni przez kilka minut, po czym dodajemy kiełki, pastę tamaryndową, cukier i cebulkę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  • W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, po czym go odcedzamy.
  • Na patelnię wbijamy jajko i przez 20-30 sekund go nie ruszamy i pozwalamy mu się trochę ściąć, po czym zaczynamy mieszać nasze składniki na patelni. Dorzucamy na patelnię makaron i mieszamy wszystko razem i nakładamy na talerze.
  • Na koniec posypujemy danie posiekaną kolendrą i orzechami oraz dekorujemy ćwiartkami limonki.

Smacznego!

Co sądzicie o przepisie? Wypróbujecie? 

10 komentarzy:

  1. Wpędzasz mnie w kompleksy! :P Ja ostatnio gotuję wyłacznie wodę, i to w czajniku elektrycznym ;)))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, wygląda efektownie, a w wykonaniu jest proste jak budowa cepa ;) i takie dania lubię :)

      Usuń
  2. Pychoty, i to szybkie przygotowanie - super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego wrzucił mi Blogger Twój komentarz do spamu :/
      uwielbiam potrawy, które można szybciutko zrobić :)

      Usuń
  3. ach, jak to smakowicie wygląda ;) z chęcią wypróbuję Twój przepis ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! Daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie, chyba nigdy nie jadłam takiej potrawy;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować, ma bardzo ciekawy smak :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...