sobota, 11 sierpnia 2012

Kulinarnie: sałatka cezara

Dziś chciałabym Wam przedstawić jedną z moich ulubionych sałatek. Niby nic specjalnego - bo kto nie słyszał o sałatce cezara, jednak połączenie składników, a do tego pyszny, zdecydowany w smaku dressing - uwielbiam!






Porcja dla 2 osób

SAŁATKA
1 główka sałaty lodowej (może być inna - według upodobań)
1 podwójna pierś z kurczaka
grzanki z ok. 4 kromek chleba
sól i pieprz

DRESSING
3 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu


Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. W trakcie smażenia solimy, pieprzymy; ja lubię dodać jeszcze jakieś zioła np. tymianek. Kromki chleba kroimy w kostkę i na odrobinie tłuszczu smażymy na złoty kolor.
Przygotowujemy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki, dodajemy zmiażdżony czosnek, odstawiamy.
Sałatę rozkładamy na talerzach, dodajemy kurczaka, grzanki i przed samym podaniem całość polewamy dressingiem.

SMACZNEGO!

Znacie/lubicie sałatkę cezara? A może przygotowujecie ją inaczej? Podzielcie się!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam i grecką i cezara...ogólnie kocham sałatki ;)
    Często robię taki mix s.lodowa, rukola, kukurydza, pomidor, marchewka surowa, mozarella,oliwa i ocet balsamiczny...niami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. UaaaaaaA!!!!
    Taka godzina a ja sałatki oglądam!
    Mój brzuch protestuje!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam wczoraj ten sam problem oglądając ciekawe przepisy na innych blogach ;)

      Usuń
  3. mnaimmmmm, pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochał sałatki! Twój przepis mnie zainteresował ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...