Chciałabym pokazać Wam jedno z moich ulubionych dań tego lata - jest niezwykle pyszne i bardzo proste do przygotowania. Fajnie prezentuje się na talerzu - lubię kiedy jedzenie jest kolorowe :)
Kurczak w pesto z pieczonymi warzywami
Porcja dla 2 osób
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1-2 łyżki czerwonego pesto
- 6-8 ziemniaków (mniejszych)
- ok. 10 dkg czarnych oliwek
- ok. 14-16 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st. Ziemniaki myjemy, większe sztuki przekrawamy na pół, po czym wrzucamy je do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, mieszamy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy piersi z kurczaka - odcinamy zbędny tłuszcz, każdą pierś dzielimy na pół i wcieramy w nie czerwone pesto. Odstawiamy. Obieramy czosnek, ale go nie kroimy.
- Wyjmujemy z piekarnika naczynie z ziemniakami i wrzucamy do niego pomidorki, oliwki, czosnek, a na wierzchu kładziemy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż kurczak się upiecze, skórka na pomidorkach popęka, a ziemniaki sie zezłocą.
- Po wyjęciu posypujemy porwanymi liśćmi bazylii i gotowe.
Smacznego! Danie jest proste, szybkie, i co najważniejsze - pyszne :)
Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Danie proste, szybkie i zapewne pyszne ;)
OdpowiedzUsuńi mało do zmywania ;)
UsuńWszystko pycha, tylko ziemniaki bym wyrzuciła :)
OdpowiedzUsuńja lubię z, ale tu akurat pełna dowolność - można dodawać ulubione składniki i usuwać te mniej lubiane :)
UsuńWygląda na przepyszne!
OdpowiedzUsuńsmakuje również :)
UsuńPrzydatny przepis, danie wygląda pysznie :).
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuń