środa, 15 sierpnia 2012

Kulinarnie: kurczak w pesto z pieczonymi warzywami

Chciałabym pokazać Wam jedno z moich ulubionych dań tego lata - jest niezwykle pyszne i bardzo proste do przygotowania. Fajnie prezentuje się na talerzu - lubię kiedy jedzenie jest kolorowe :)

Kurczak w pesto z pieczonymi warzywami




Porcja dla 2 osób

Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1-2 łyżki czerwonego pesto
  • 6-8 ziemniaków (mniejszych)
  • ok. 10 dkg czarnych oliwek
  • ok. 14-16 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st. Ziemniaki myjemy, większe sztuki przekrawamy na pół, po czym wrzucamy je do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, mieszamy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy piersi z kurczaka - odcinamy zbędny tłuszcz, każdą pierś dzielimy na pół i wcieramy w nie czerwone pesto. Odstawiamy. Obieramy czosnek, ale go nie kroimy.
  • Wyjmujemy z piekarnika naczynie z ziemniakami i wrzucamy do niego pomidorki, oliwki, czosnek, a na wierzchu kładziemy piersi z kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż kurczak się upiecze, skórka na pomidorkach popęka, a ziemniaki sie zezłocą.
  • Po wyjęciu posypujemy porwanymi liśćmi bazylii i gotowe.

Smacznego! Danie jest proste, szybkie, i co najważniejsze - pyszne :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Danie proste, szybkie i zapewne pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pycha, tylko ziemniaki bym wyrzuciła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię z, ale tu akurat pełna dowolność - można dodawać ulubione składniki i usuwać te mniej lubiane :)

      Usuń
  3. Przydatny przepis, danie wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...