Dziś pomysł na bardzo prosty i szybki, a jednocześnie pyszny i ciekawy obiad. Oliwkową tapenadę i aromatyczne chorizo uwielbiam. Tym razem moją ulubioną oliwkową pastę wpakowałam do kurczaka (reszta - jeśli sie tylko coś ostanie, smakuje świetnie na świeżym, chrupiącym pieczywie ;).
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 150g czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka ziemniaków
- mała cebula
- kawałek kiełbasy chorizo
- puszka pomidorów w kawałkach
Przygotowanie:
- Do piekarnika nagrzanego do 200 st. C wkładamy ziemniaki skropione oliwą i pprzyprawione solą i pieprzem. Pieczemy przez ok. 45 minut w zależności od ich wielkości.
- Oliwki, kapary, ząbek czosnku, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek miksujemy w blenderze na pastę. Piersi z kurczaka nacinamy i w kieszonki wkadamy pastę. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20-25 minut.
- Na patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Po 5 minutach dodajemy pomidory i gotujemy 5-10 minut redukując sos. Polewamy nim przypieczone ziemniaki i podajemy z kurczakiem.
Co myślicie? Dacie tapenadzie szansę?
wygląda pysznie i ja zawsze uwielbiam takie przekąski ale niestety na razie muszę odpuścić;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, niestety mój piekarnik nie działa. :C
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do mnie. :*
Jeju, kiedy ja się wreszcie zabiorę za gotowanie ... Ten zestaw wygląda zdecydowanie PYSZNIE :).
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI jest to danie łatwe w przygotowaniu :)
apetycznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie :)
Całe szczęście, że trafiłam na ten post po zjedzeniu obiadu...Inaczej bym się zaśliniła na amen :)
OdpowiedzUsuńdam szanse, już zapisałam sobie w ulubionych by przypadkiem przepisu nie zgubić:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj na obiad:) pychotka!
Usuńmm, smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam malinową koleżanke i obserwuje :)
easy-life-easy-beauty-easy-fashion.blogspot.com
głodna sie zrobiłam:))
OdpowiedzUsuń