niedziela, 18 listopada 2012

Kulinarnie: hiszpańskie smaki

Na zewnątrz chłodno, a ja dzisiejszym obiadem, zainspirowanym przepisem Sorted, chciałam przywołać odrobinę słońca prosto z Hiszpanii. I myślę, że mi  się to udało - pachniało i smakowało genialnie, natomiast przygotowanie dania było bardzo proste - po wstępnym, szybkim przygotowaniu samo się robiło ;)




Porcja dla 3-4 osób

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100g kiełbasy chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub puree
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli nie macie może być zwykła - ostra lub słodka)
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 250g ryżu basmati
  • kieliszek czerwonego wina
  • garść pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 600ml rosołu z kurczaka (może być z kostki)
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. Celsjusza.
  • Cebulę kroimy w piórka, paprykę i chorizo w paski - odstawiamy.
  • Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia (najlepiej takiego, w którym będziemy później zapiekać całość w piekarniku) wlewamy odrobinę oleju i smażymy w nim kurczaka bardzo szybko z wszystkich stron. Wyjmujemy obsmażonego z wierzchu, ale surowego jeszcze w środku kurczaka i odstawiamy na bok, a do naczynia wrzucamy cebulę, paprykę i chorizo i smażymy przez ok. 2 minuty.
  • Wlewamy czerwone wino i mieszamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę w proszku, tymianek, przecier pomidorowy, ryż, oliwki i suszone pomidory, po czym ponownie mieszamy.
  • Na wierzchu układamy przysmażone kawałki kurczaka i całość przykrywamy plasterkami pomarańczy.
  • Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut.

Smacznego! Podczas przygotowywania potrawy i jej pieczenia w mieszkaniu unosił się cudowny aromat przypraw, wina i pomarańczy, a smak przynajmniej na chwilę przeniósł nas na słoneczne wybrzeże pięknej Hiszpanii. 

Co Wy dzisiaj jadłyście pysznego na obiad?

30 komentarzy:

  1. ulala... wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis:)
    Uwielbiam posty kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, uwielbiam smaki Hiszpanii :)
    Cudne :)
    Idę coś zjeść - buziaki i miłego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje posty kulinarne pchają mnie na samo dno mojej leniwcowej rozpaczy! Ja na obiad jadłam suszone morele... Chyba sobie zrobię kanapkę, mniam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak jestem chora, też mi się nic nie chce, a suszone morele zdrowe przecież ;)

      Usuń
  5. ale mi narobiłaś smaka, już wiem co zagości na moj obiad jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem smacznego! daj znać jak wyszło ;)

      Usuń
  6. Ja się dziś stołowałam u teściowej, nie było bardzo pysznie, ale jeden obiad w tygodniu mam z głowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasami lubię usiąść do stołu na gotowe, czasami trzeba odpocząć :)

      Usuń
  7. Ja dzisiaj jadłam obiadek u mamusi :) Uwielbiam niedzielny rosołek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. oj tak, już czekam na zrobienie powtórki ;)

      Usuń
  9. wow :) smakowicie wygląda ten obiadek

    OdpowiedzUsuń
  10. ja dzisiaj jadłam nuggetsy, frytki i warzywka z dipem czosnkowym :) a Twoje danie wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm ale wygląda pysznie, już sobie wyobrażam ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności i pięknie podane:)
    Mam nadzieję, że w tym tygodniu dostanę odpowiedź z poczty. Dam znać:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Masz cudownie smakowite przepisy :) Obserwuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...