niedziela, 4 listopada 2012

Kulinarnie: curry z kurczakiem i mango

Dziś kolejne curry, które jak już wiecie uwielbiam. Miałam dziś ochotę na zdecydowany, ostrzejszy smak, a w takie dni curry sprawdza się idealnie. Poza tym jest to danie, które fajnie rozgrzewa, a w chłodny, listopadowy dzień było mi to potrzebne ;) Bazowałam na przepisie ze strony Kwestia Smaku.




Porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej pasty curry (może być czerwona lub żółta)
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 mango (nie musi być dojrzałe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (może być masło)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kawałek świeżego chilli 
  • ryż

Przygotowanie:
  • Z kurkumy, papryki, imbiru, oliwy i pasty curry przygotowujemy marynatę, w której obtaczamy i marynujemy przez min. 1 godzinę pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy go w kostkę.
  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia, dodajemy kurczaka i obsmażamy go z wszystkich stron, po czym dodajemy na patelnię mango i smażymy jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
  • Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy wiórki kokosowe, całość gotujemy do czasu, aż mango będzie miękkie, ale nie rozpadające się, a sos lekko zgęstnieje.
  • Podajemy z ryżem i kilkoma plasterkami chilli dla ozdoby.

Smacznego! Zamiast mango możecie dodać dynię, na którą aktualnie jest sezon :) Wypróbujecie?

21 komentarzy:

  1. Może kiedyś się zbiorę, żeby curry zrobić =)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, u mnie jednak zamiast mango byłaby dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to tak pysznie , że aż musze iść coś zjesc :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pycha, ale to wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio jadłam, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie! Znowu pysznie i zdrowo! ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam curry,a to wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja siedzę taka głodna, a tu u Ciebie moje ulubione carry:)
    Uwielbiam i mogłabym jeść w ilościach niezliczonych!

    OdpowiedzUsuń
  9. Curry nie bardzo lubię, ale to nie znaczy, że wcale nie używam. Z dynią chyba lepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...