sobota, 27 kwietnia 2013

Kulinarnie: najukochańsza tarta cytrynowa

Dziś chciałabym podzielić się z Wami moją ulubioną tartą, która gości na moim stole bardzo często. jej najgorszą wadą jest to, że znika w zawrotnym tempie i nie jest w stanie się znudzić. Zdarza się, że piekę ją co 2 dni ;) I tutaj mój wielki ukłon w stronę autorki bloga Moje Wypieki, skąd przepis pochodzi. Moja jedyna zmiana przepisu to większa ilość dodawanego soku z cytryny (w oryginale 150ml, ja dodaję 200ml) - tartę lubię właśnie za jej kwaskowatość i działanie orzeźwiające.




Składniki na spód:
  • 195g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę:
  •  5 jajek
  • 120g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200ml śmietany 30%
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150-200ml soku z cytryny

Przygotowanie:
  • Składniki na spód wyrobić, rozwałkować i wyłożyć ciastem wysmarowaną masłem formę na tartę. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200st. C.
  • W tym czasie jajka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec przez 30 minut w temperaturze 180st. C. 
  • Tarta najlepiej smakuje podawana z lodówki - jest pyszna i orzeźwiająca! Smacznego :)

Niestety tarta nigdy nie wytrzymała u mnie dłużej niż 24h. Znika w zastraszającym tempie, a wszystko dlatego, że nie jest słodka lecz świeża i kwaskowata i można ją jeść, i jeść, i jeść... :P Iealna na zbliżające się ciepłe dni.


Chciałabym Was jeszcze poinformować o konkursie organizowanym na blogu Imprevisivel wraz ze sklepem Skarby Syberii, gdzie do wygrania jest 6 rosyjskich kosmetyków -> KLIK! Świetna okazja na zapoznanie się z kosmetykami ze wschodu, o których ostatnio jest tak głośno :) Na zgłoszenia macie czas do 6 maja.




25 komentarzy:

  1. uwielbiam robić (i jeść :D) tarty:) zapisuję przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam ciasta/tarty/ babeczki cytrynowej :D wstyd!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, można się wprosić na kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Przepis chętnie wykorzystam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. O matulu, teraz narobiłaś mi ochoty na to ciacho, a nigdy nie jadłam cytrynowej tarty :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku to wygląda tak pysznie , że aż zrobiłam się głodna !
    Dziękuję za zamieszczenie info ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba wyprobuje, a na jak duza tortownice te skladniki wystarczaja? bede miec problem z odmierzeniem maki tylko :/

    OdpowiedzUsuń
  8. i trzeba było mi na noc zobaczyć te ciacho... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :) Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię cytryny, wiec pewnie wybralabym inną opcję;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przepysznie, już zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. już od dawna miałam zamiar ją zrobić, teraz czuję się jeszcze bardziej skuszona ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie ;) też lubie kwaśne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarty nie robiłam jeszcze, ale zachęcająco wygląda, więc może coś stworzę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie, a ja jestem strasznym łasuchem...
    Ugryzłam sobie - przyznaję się :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie :)Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Że też jeszcze nigdy nie piekłam tarty... Muszę najpierw kupić formę :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojeju, a ja przytyłam i obiecałam sobie że popracuję nad ograniczeniem ilości słodyczy w diecie!

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam ciasta z cytrynami :-)
    blog Moje wypieki znam bardzo dobrze i często z niego korzystam ...tą tarte oczywiście już robiłam - bardzo smaczna ...a tak poza tym polecam cytrynowe kwadraciki pycha są

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak nic muszę wypróbować ten przepis, bo uwielbiam cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Koniecznie muszę ja zrobić wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...