poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kulinarnie: kurczak tikka masala

Dziś mam dla Was przepis na kolejne indyjskie, aromatyczne danie, którego zapach i smak uwielbiam. Kurczak tikka masala często gości na moim stole, a wszystko dzięki temu, że jest pyszny i szybki w przygotowaniu - co jak już wiecie uwielbiam!

 


Składniki:
  • 60dag piersi z kurczaka
Marynata:
  • 200 ml greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
Sos:
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 puszka siekanych pomidorów w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
     
Przygotowanie:
  • Kurczaka oczyszczamy, kroimy w sporą kostkę. Z jogurtu i przypraw przyrządzamy marynatę i marynujemy w niej mięso przez kilka godzin. Mięso obsmażamy na patelni. 
  • Pokrojoną w piórka cebulę smażymy z czosnkiem, curry i kolendrą. Dodajemy mięso, pomidory oraz mleczko kokosowe. Jeśli chcem doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem cayenne, ewentualnie chili, ale najpierw spróbujcie, bo danie jest już dość pikantne. 
  • Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Posypujemy świężą kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego!

Lubicie indyjskie smaki? Skusicie się? Bo ja znów zgłodniałam ;)

38 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :)

    A powiedz, czy to danie jest bardzo ostre?? Bo niestety mój mąż za takimi nie przepada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest doś pikantne, ale wystarczy, że ograniczysz ilość pieprzu cayenne - możesz na sam koniec po troszku dosypywać, żeby zobaczyć jaka ilość jest dla Was idealna :)

      Usuń
    2. No właśnie tak myślałam ;)
      Dzięki:) Na pewno wypróbuję.

      Usuń
  2. wyglądam smakowicie, uwielbiam chyba każde danie z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też bardzo lubię - chyba kurczaka przyrządzam najczęściej :)

      Usuń
  3. Ojjj czuję jak pachnie:) uwielbiam indyjskie jedzonko - używasz garam masale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam! akurat nie w tym przypadku, ale jak najbardziej stosuję :)

      Usuń
  4. Ten kurczak wygląda przepysznie :) Szkoda ,że aktualnie jestem na diecie i nie jem takich rzeczy :((


    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news:*

    OdpowiedzUsuń
  5. No i własnie zrobilam się głodna !

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda extra, pewnie, że spróbuję, bo lubię takie smaki;)
    te pomidory w zalewie to jakieś specjalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe pomidory w puszcze, w całości lub w kawałkach - jak wolisz :)

      Usuń
    2. ok, dzięki:) będzie dziś na obiad!

      Usuń
    3. ostre i smaczne, takie jak lubię;)

      Usuń
    4. czyli było na obiad? bardzo się cieszę, że smakowało! :)

      Usuń
  7. Jak smakowicie wygląda :) Muszę zapisać przepis i przy najbliższej okazji udam się do sklepu po składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pikantne cuda bardzo lubi mój Robal :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podziwiam! Sama chciałabym umieć tak się przepysznie bawić w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, lubię ostre potrawy,ale w obecnej chwili muszę je ograniczać niestety:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić łagodniejszą wersję :) chyba, że ogólnie przyprawy w dużych ilościach są u Ciebie teraz niewskazane

      Usuń
  11. O nieeeeeeeeeee, zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, my próbujemy odtworzyć niby banalny przepis na kurczaka w 5-smakach, którego jedliśmy jakiś czas temu w restauracji, jednak tyle prób i nadal nie uzyskaliśmy tego smaku, może odrobina cayenne podkręci smak.

    OdpowiedzUsuń
  13. O ludu, pychota, a ja ryż z wody, gotowane jabłka i biszkopciki ...

    OdpowiedzUsuń
  14. baaardzo lubię kurczaczka ;) a ten zaproponowany przez Ciebie wygląda baaardzo smakowicie ;) pooozdrawiam! =)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...