niedziela, 30 marca 2014

Ulubiony sposób na pastę

Dziś przy niedzieli post kulinarny, a w nim mój ulubiony sposób na pastę, czyli makaron. Sam makaron jest tutaj mało ważny, najistotniejszy jest bowiem sos - bogaty, aromatyczny. Mniam, właśnie się u mnie gotuje - im dłużej, tym jest lepszy!




Składniki:
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • seler naciowy
  • 1 papryczka chilli
  • ok. 30dag mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
  • słoik sosu pomidorowego
  • ulubione dodatki - u mnie na zmianę pieczarki pokrojone na ćwiartki i suszone pomidory
  • czerwone wino

Przygotowanie:
  • Cebulę, czosnek, chilli i seler siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do garnka mięso. 
  • Często mieszając smażymy, po czym dolewamy do mięsa słuszny chlust czerwonego wina. Mieszamy i po częściowym odparowaniu płynu dodajemy sos pomidorowy oraz dodatki (pieczarki, suszone pomidory, co lubicie). 
  • Gotujemy na bardzo wolnym ogniu - im dłużej wytrzymacie, tym sos będzie bogatszy, bardziej aromatyczny i słodszy.
  • Podajemy z ulubionym rodzajem makaronu, startym parmezanem i resztą czerwonego wina. Smacznego!

Bardzo lubię i często przyrządzam. Sam czas przygotowania jest krótki, musicie mieć tylko trochę cierpliwości i pozwolić się całości pogotować. Świetny rezultat jest gwarantowany :)

16 komentarzy:

  1. "słuszny chlust czerwonego wina" :) i mam pomysł na jutrzejszy obiad, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez Ciebie zrobiłam się głodna Kochanie!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjaaadłabym! W któryś dzień będzie to u mnie danie dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie :)
    My dzisiaj zaserwowaliśmy sobie wersję z łososiem, szparagami, pomidorami i mnóstwem ziół.

    OdpowiedzUsuń
  5. kradnę i notuję :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makarony;))))) Sabi przepis będzie wykorzystany ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuję :) ostatnio odkryłam seler naciowy i dodaję do wszystkiego (prawie) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapisuję;) jak zrobię to dam znać jak smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...