Dziś przy niedzieli post kulinarny, a w nim mój ulubiony sposób na pastę, czyli makaron. Sam makaron jest tutaj mało ważny, najistotniejszy jest bowiem sos - bogaty, aromatyczny. Mniam, właśnie się u mnie gotuje - im dłużej, tym jest lepszy!
Składniki:
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- seler naciowy
- 1 papryczka chilli
- ok. 30dag mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
- słoik sosu pomidorowego
- ulubione dodatki - u mnie na zmianę pieczarki pokrojone na ćwiartki i suszone pomidory
- czerwone wino
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek, chilli i seler siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do garnka mięso.
- Często mieszając smażymy, po czym dolewamy do mięsa słuszny chlust czerwonego wina. Mieszamy i po częściowym odparowaniu płynu dodajemy sos pomidorowy oraz dodatki (pieczarki, suszone pomidory, co lubicie).
- Gotujemy na bardzo wolnym ogniu - im dłużej wytrzymacie, tym sos będzie bogatszy, bardziej aromatyczny i słodszy.
- Podajemy z ulubionym rodzajem makaronu, startym parmezanem i resztą czerwonego wina. Smacznego!
Bardzo lubię i często przyrządzam. Sam czas przygotowania jest krótki, musicie mieć tylko trochę cierpliwości i pozwolić się całości pogotować. Świetny rezultat jest gwarantowany :)
Wyglada smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńi takie też jest :)
Usuń"słuszny chlust czerwonego wina" :) i mam pomysł na jutrzejszy obiad, dzięki :)
OdpowiedzUsuńim więcej wina, tym jest lepsze ;) smacznego!
UsuńPrzez Ciebie zrobiłam się głodna Kochanie!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńsama się też teraz zrobiłam głodna ;)
UsuńZjaaadłabym! W któryś dzień będzie to u mnie danie dnia ;-)
OdpowiedzUsuńżyczę pyszności ;)
UsuńPrezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMy dzisiaj zaserwowaliśmy sobie wersję z łososiem, szparagami, pomidorami i mnóstwem ziół.
brzmi genialnie!
Usuńkradnę i notuję :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńna zdrowie :)
UsuńUwielbiam makarony;))))) Sabi przepis będzie wykorzystany ;*
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :) ostatnio odkryłam seler naciowy i dodaję do wszystkiego (prawie) :)
OdpowiedzUsuńzapisuję;) jak zrobię to dam znać jak smakowało:)
OdpowiedzUsuń